Ce este violenta împotriva femeilor?

Violenta împotriva femeilor este rezultatul relatiilor inegale de putere dintre femei si barbati, mentinute si reproduse de-a lungul istoriei, care au condus la subordonarea si discriminarea femeilor de catre barbati si la împiedicarea avansarii depline a drepturilor femeilor.Abuzul fizic, psihic, hartuirea stradala, sexuala, din mediul online, violul etc. arata ca femeilor înca nu li se respecta drepturile. Îngaduirea violentei asupra femeilor este de natura politica. Astfel de fapte nu pun doar viata celeilalte persoane în pericol, dar sterg dreptul victimei la libertate, decizie, tratament si sanse egale, independenta si exprimare.
A trai într-o relatie abuziva vine deseori cu anularea drepturilor: victimelor le este interzis sau luat accesul la carduri/ conturi bancare, le este interzisa iesirea din casa sau mersul la serviciu. Daca reusesc sa scape, sa se elibereze, deseori unele dintre aceste femei ajung mai devreme sau mai tarziu sa fie ucise.Violenta împotriva femeilor poate avea loc în relatiile de cuplu, între parteneri, dar si între alti membri de familie sau din partea unor membri ai retelei sociale (prieteni, colegi de munca, angajatori, vecini) sau poate fi exercitata chuar si de o persoana straina.

Violenta domestica a devenit din ce în ce mai vizibila în ultimii ani, mass-media prezentând în mod constant consecintele pe care le poate avea agresarea unei femei.Însa violenta domestica nu exista doar în ziare sau la televizor, ea este prezenta permanent în jurul nostru. La fel ca si boala, abuzul nu tine cont de statutul social, de posibilitatile financiare sau de pregatirea profesionala. De multe ori, agresorii si cei agresati fac parte din grupul nostru de cunoscuti si nici macar nu stim. Victimele nu iau atitudine pentru ca nu stiu cui sa ceara sprijin.

Statistica e rece si ea. Ca o palma. Nu ne da nicio speranta. Înca primeaza mentalitatea ca bataia e rupta din rai si ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului pâna la moarte. Violenta domestica este „cea mai democratica infractiune”. Nu exista un anumit tip de familie în care se întâmpla acest lucru. Nu exista un anumit tip de femeie careia i se întâmpla.Mult prea multe femei sunt victime ale violentei din partea barbatilor. Atât de multe încât am ajuns sa privim violenta împotriva femeilor ca pe ceva firesc sau cel mult ca pe o problema privata, un destin greu pe care nu l-am ales noi, însa pe care trebuie sa îl ducem.În România, 1 din 4 femei a fost agresata fizic sau sexual de partener sau de fostul partener (FRA, 2016),55% dintre români considera ca violul este justificat în anumite situatii (Eurobarometrul 449, 2017),peste 20.000 de fapte de loviri sau alte violente între membrii de familie au fost înregistrate la politie în anul 2017 (Reteaua VIF, 2018). Majoritatea agresorilor adulti sunt barbati, ceea ce ne arata ca violenta în familie este un fenomen puternic feminizat, în care cele mai multe dintre victimele adulte sunt femei..Din pacate un numar foarte mic dintre aceste persoane ajung sa beneficieze de ajutor specializat sau sa reclame violentele catre autoritati. Diferenta dintre ceea ce ajunge in statisticile politiei si viata de zi cu zi a femeilor, unde hartuirile si agresiunile sexuale se apropie de cotidian, este invaluita in tacere si acoperita de tabu-uri, prejudecati si teama.

Ne gândim cu resemnare la mamele noastre, la surorile noastre, la prietenele noastre, la vecinele noastre si chiar la noi. Nu credem ca se va schimba ceva, asa ca alegem sa închidem ochii, sa ne prefacem ca totul este bine, însa uitam ca, în cele din urma, femeile sunt ucise în propria casa. Violenta împotriva femeilor continua pentru ca nu reactionam atunci când suntem martori sau când stim ca o femeie este agresata! Pentru ca nu spunem nimic si nici nu sunam la politie! Violenta împotriva femeilor continua prin complicitatea noastra cu agresorii, prin faptul ca nu îi sanctionam, nu le spunem ca ceea ce fac este gresit, nu punem presiune asupra lor sa se opreasca! Violenta împotriva femeilor continua pentru ca nu ne revoltam, nu iesim în strada, nu protestam pentru masuri politice care sa ofere sigurana imediata femeilor victime ale violentei, precum si pedepsirea agresorilor! Orice actiune de condamnare publica a violentei poate contribui la schimbarea mentalitatilor privind blamarea victimei si la combaterea reticentei celor din jur sau a autoritatilor de a interveni atunci când o femeie este agresata de partener.

Blamarea victimei are loc atunci când femeia agresata este considerata în întregime sau partial vinovata pentru trauma suferita. Atunci când familia, prietenii si cei apropiasi reactioneaza astfel, supravietuitoarele violentei continua sa creada ca este vina lor si le va fi mult mai greu sa se desparta de agresor.Nu este vina ta! Nimeni nu are dreptul sa te raneasca. Nimic nu justifica violenta din partea partenerului.
„sigur are si ea vina ei, doar nu o batea degeaba”
“daca toata ziua e cu gura pe el, îl toaca la creier”
“lasa ca nu iese foc fara fum” “probabil ca l-a înselat, si-o merita”
“daca nu i-a calcat hainele cum trebuia”
“daca umbla aiurea” “daca s-a îmbracat provocator, înseamna ca si-o cauta”
În multe cazuri, prima reactie a celor apropiati este sa gaseasca scuze agresorului, desi singura persoana vinovata pentru violenta este persoana care o exercita:
“a baut alcool si de-aia, ca altfel e baiat bun, dar când bea…”
“poate a fost si el stresat si nu s-a putut controla” “daca nu o bate, înseamna ca nu o iubeste”
“daca s-a dus cu altul, normal ca a batut-o”

Durerea loviturii. Durerea umilintei.Ce te mai tine sa nu il reclami? Nu e normal sa fii împinsa, lovita, amenintata sau insultata, umilita, învinovatita, izolata de prieteni si de familie, lipsita de accesul la bani sau împiedicata sa iei decizii importante.
Femeile au dreptul la o viata în siguranta atât pe strada, cât si acasa! Depinde de fiecare dintre noi sa schimbam ceva în jurul nostru pentru o lume mai sigura pentru femei si fete.

Asociatia Pentru Respectarea Drepturilor Omului, prin intermediul proiectului dedicat Serviciilor integrate pentru victime ale violentei domestice îsi propune ajuta victimele violentei domestice din punct de vedere juridic, cu ajutorul colaboratorilor nostri. Prin urmare, Asociatia ajuta femeile cu informatii despre drepturile pe care le au si modul în care le pot exercita, asistare si reprezentare în promovarea actiunii de divort, partaj, exercitarea autoritatii parintesti si stabilirea domiciliului minorilor, a plângerilor penale si obtinerea ordinelor de protectie.