Unul dintre fenomenele destul de raspandite in familiile sarace, si fara scolarizare, este cel al nedeclararii copilului la nastere, in Romania numarul persoanelor a caror nastere nu a fost declarata fiind de ordinul miilor. Consecintele sunt deosebit de grave, aceste persoane nu pot benficia de drepturile legale fundamentale, nu pot merge la scoala, nu pot obtine un loc de munca, nu isi pot intemeia o familie, conform normelor legale, intrucat nu exista in evidentele nationale. Si mai grav este faptul ca, neputand obtine un loc de munca, recurg la obtinerea mijloacelor de trai prin activitati ilicite, autoritatile fiind in imposibilitate de a-si desfasura activitatea de sanctionare a acestora.

Termenul pentru a declara nasterea unui copil este de de 15 zile de la data nasterii (art.17 alin.3 din Legea nr. 119/1996), la primaria in a carei raza teritoriala a avut loc nasterea, iar in situatia in care a fost depasit termenul de 15 zile, dar nu mai tarziu de un an de la data nasterii, inregistrarea se face pe baza aprobarii primarului localitatii unde s-a produs nasterea.

In situatia in care nasterea copilului nu a fost efectuata in termenul de 1 an, potrivit dispozitiilor art 18 din Legea 119/1996, actul de naştere se întocmeşte numai în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, privind încuviinţarea înregistrării tardive. Competenta solutionarii cererii de inregistrare tardiva a nasterii este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a produs nasterea.

Procedura de judecata implica in mod obligatoriu participarea procurorului, iar instanta de judecata are obligatia sa ceara politiei sa faca verificari pentru stabilirea identitatii, precum si a medicului legist cu privire la varsta, sexul persoanei a carui act de nastere se cere a fi inregistrat.

Asociatia pentru respectarea drepturilor omului, desfăşoară activitati de consiliere, îndrumare, spijinul concret in vederea înregistrarii tardive a naşterilor minorilor pentru care părinţii din diferite motive nu au declarat naşterea acestora în termenele legale.

Solicitantii vor fi sprijiniţi şi îndrumaţi cu privire la modalitatea practică a depunerii acţiunilor civile la instanţa competentă, documentele pe care aceştia trebuie să le depună în susţinerea cererilor lor şi obligaţia ce le revine în momentul soluţionării acţiunii civile în privinţa prezentării la Serviciul de Stare civilă cu comunicarea instanţei şi Hotărârea judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.