DECLARAŢIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR OMULUI la 75 de ani

Ziua internaţională a drepturilor omului - La mulţi ani!

"..., ca ideal comun spre care trebuie să tindă toate popoarele şi toate naţiunile, pentru ca toate persoanele şi toate organele societăţii să se străduiască, avînd această Declaraţie permanent în minte, ca prin învăţătură şi educaţie să dezvolte respectul pentru aceste drepturi şi liberţăţi" (Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Paris, 10 decembrie 1948)

Muţumim tuturor celor ce au în continuare acest ideal.  

”Demnitate, libertate şi justiţie pentru toţi”,

Dreptul la egalitatea in munca si la protectie impotriva discriminarii

Directiva europeană 2000/78/CE evidențiază și definește dreptul fiecărei persoane la egalitate în fața legii și la protecție împotriva discriminării, ca un drept universal recunoscut prin Declarația Universală a Drepturilor Omului, prin Convenția Organizației Națiunilor Unite privind eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei, prin pactele Organizației Națiunilor Unite privind drepturile civile și politice și, respectiv drepturile economice, sociale și culturale și prin Convenția europeană discriminarea în ceea

Recrutare coordonator centru de monitorizare

Asociația pentru Respectarea Drepturilor Omului, în urma lansarii proiectului: STOP VIOLENȚEI. Servicii integrate pentru victime ale violenței domestice, recrutează coordonator centru de monitorizare pentru victimele violenței domestice pentru derularea subactivității A.3. Crearea unui centru de monitorizare pentru victimele violenței domestice.

Poți face parte din proiect dacă ai:

Ce este violența în familie?

 „Violenţă în familie" este orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Aceasta poate include un singur episod sau mai multe acte de violență, formând un model de comportament abuziv prin exercitarea controlului. Violența în familie este un comportament intenționat. Scopul violenței în familie este stabilirea și exercitarea puterii și controlului asupra altei persoane.

Intâlnire oficială între autoritățile locale și reprezentanții ARDOM

 Astazi, 15 ianuarie 2020, a avut loc la sediul Asociației pentru Respectarea Drepturilor Omului, o masa rotundă la care au participat autorități locale și specialisti in domeniu care au dezbătut probleme întâlnite în practică în domeniul violenței domestice și măsuri legale ce se impun.

CAMPANIE DE CONȘTIENTIZARE 1

Susținerea schimbarilor pozitive în atitudine. Practici legate de egalitatea de gen și violența de gen

Asociația pentru Respectarea Drepturilor Omului (ARDOM) a lansat în luna decembrie anul trecut proiectul STOP VIOLENTEI. Servicii integrate pentru victime ale violentei domestice. Proiectul este destinat prevenirii și combaterii violenței domestice, precum și protecției victimelor violenței domestice.

Anunț de recrutare voluntar

Asociația pentru Respectarea Drepturilor Omului, în urma lansarii proiectului: STOP VIOLENȚEI. Servicii integrate pentru victime ale violenței domestice, recrutează voluntari pentru desfasurarea optima a activităților proiectului.

Poți face parte din proiect dacă ești psiholog, asistent social, educator, student sau o persoană care dorește să dedice o parte din timpul său, pentru a sprijini persoanele vulnerabile;

Ne dorim ca voluntarii noștrii să fie:

Centru de Monitorizare a Victimelor Violentei Domestice

Lucram impreuna pentru o Europa incluziva

 

ASOCIATIA PENTRU RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI (ARDOM) anunta deschiderea Centrului pentru monitorizare a victimelor violentei domestice incepand cu data de 22.12.2020.

Locatia centrului este in Bucuresti, Sector 2, Str. Popa Nan, nr. 6 si va fi deschis de luni pana vineri, in intervalul orar 14:00-18:00.

Traficul de persoane

Infractiunile de trafic de persoane si trafic de minori au capatat o proportie deosebit de mare, cauza, fiind, in cea mai mare parte, lipsa banilor. Multe dintre victimele traficului de persoane au fost recrutate de catre persoane care reusesc sa le castige increderea, si care promit locuri bune de muncă în afara tarii. In realitate insa, la destinaţie, victimele se confrunta cu o realitate dura, greu de suportat, fiind obligate sa munceasca exclusiv in folosul celor ce i-au adus acolo.

Rapirea internationala

În România, Legea 272/2004 privind protecția copiilor interzice expres scoaterea din țară a minorilor fără consimțământul ambilor părinți, indiferent de statutul lor juridic-necăsătoriți, căsătoriți, divorțați. Exista insa numeroase situatii, in care, unul dintre parinti obtine acordul celuilalt parinte pentru a scoate minorul din tara, pentru un interval limitat de timp, insa, la expirarea termenului, minorul nu mai este adus la domiciliul sau.

Drepturilor copiilor la nivel international

Promovarea drepturilor copiilor la nivel international

Datele confirma faptul ca 40% dintre copiii din România sunt încă în sărăcie sau se confruntă cu pericolul excluziunii sociale. Aproximativ 400.000 de copii nu mai au școală, iar rata abandonului timpuriu a crescut la 19%, in timp ce mortalitatea infantilă și maternă are valori duble în România față de media UE, iar imunizarea a scăzut sub niveluri acceptabile.

Ordinul de protectie

Dacă în familia ta există cineva care te ameninţă sau este violent cu tine sau cu copiii tăi (este agresor), acum legea îţi poate da un ajutor: ordinul de protecţie.
Ordinul de protecţie este o hotărâre judecătorească prin care se iau măsuri urgente care să te protejeze pe tine şi pe copiii tăi.

Prin ordinul de protecţie, judecătorul poate decide:

Mijloace de aparare a victimelor violentei in familie

Mijlocul cel mai frecvent de incalcare a drepturilor si libertatilor unei persoane, este violenta, indiferent de formele de manifestare ale acesteie: fizica, verbala, psihica. Intotdeauna, violenta se manifesta sub toate formele: agresiunea fizica, ce afecteaza integritatea corporala, este insotita de agresiune verbala, ce afecteaza in mod direct capacitatea psihica, morala a persoanei supuse agresiunii.

Inregistrarea tardiva a nasterii

Unul dintre fenomenele destul de raspandite in familiile sarace, si fara scolarizare, este cel al nedeclararii copilului la nastere, in Romania numarul persoanelor a caror nastere nu a fost declarata fiind de ordinul miilor. Consecintele sunt deosebit de grave, aceste persoane nu pot benficia de drepturile legale fundamentale, nu pot merge la scoala, nu pot obtine un loc de munca, nu isi pot intemeia o familie, conform normelor legale, intrucat nu exista in evidentele nationale.

Lupta contra violentei in familie

Violența domestică implică un tipar intenționat de tactici fizice, emoționale,economice
și de altă natură, folosite pentru a insufla teama și pentru a constrânge partenerii intimi să acționeze împotriva voinței lor sau a celor mai bune interese.
Violența împotriva femeilor, care cuprinde infracțiuni cu impact disproporționat asupra femeilor, precum „violența domestică”, constituie o încălcare a drepturilor fundamentale ale femeilor privind demnitatea, egalitatea și accesul la justiție.

CAMPANIE DE CONȘTIENTIZARE nr.2

Susținerea schimbarilor pozitive în atitudine. Implicatiile negative ale violentei impotriva copiilor

Asociația pentru Respectarea Drepturilor Omului (ARDOM) a lansat în luna decembrie anul trecut proiectul STOP VIOLENTEI. Servicii integrate pentru victime ale violentei domestice. Proiectul este destinat prevenirii și combaterii violenței domestice, precum și protecției victimelor violenței domestice.

Calomnia si insulta

Calomnia este cel mai groaznic spectru al urii si rautatii, cea mai dureroasa trauma pentru cel ce o suporta. Calomnia este arma defensiva a inferioritatii. Pentru ca nu poate sa-si acopere propria goliciune si meschinarie, omul incearca sa-i intunece pe cei ce se afla mai sus, crezand ca astfel se va indreptati.Cat priveste rautatea si viclenia, calomnia (clevetirea) detine primul loc in catalogul rautatii.

Terapia prin Artă

Astâzi a avut loc atelierul de ,, Terapie prin Artă “. 

#AjutorpentruUcraina

Terapia prin Artă este o metodă utilă de comunicare atât cu copilul, cât si cu adultul, de evaluare si terapie. 

Principiul pe care se fundamentează terapia prin artă este ca activitatea artistică poate vindeca si produce efecte benefice prin capacitatea de a face persoanele sa iși exprime non-verbal emoțiile negative, furia, temerile, neliniștea, tristețea, anxietatea etc. 

Violența psihologică - o formă de violență domestică!

 Violența psihologică reprezintă o formă de violență domestică.

Ca să iți dai seama mai bine daca ești sau ai fost victimă a unui hărțuitor, iată câteva exemple de hărțuire psihologică:

– Atacuri sau remarci jignitoare repetitive la adresa ta

– Glume la adresa ta sau la adresa muncii tale, făcute constant (aici sunt o gamă largă – glume cu tentă sexuală, legate de identitatea de gen, rasă, cultură, religie, educație, situație financiară etc)

– Hărțuire sexuală – atingeri nepotrivite, comentarii și glume cu tentă sexuală sau chiar propuneri indecente

Centrul de consiliere pentru prevenirea si combaterea violentei domestice

Asociatia pentru Respectarea Drepturilor Omului sustine oamenii pentru a invinge violenta domestica.

Servicii

- Indrumare si consiliere sociala

- Consiliere juridica, în vederea obținerii unui ordin de protecție, divorț, custodie minori

- Pregatire dosar instanta pentru emiterea ordinului de protectie

- Asistare in fata instantei de judecata in vederea obtinerii ordinului de protectie

- Consilie psihologica/ Psihoterapie

Solicitanții minori de azil

Reprezentarea prin avocat nu este obligatorie, în privința minorilor care cer azil, însă, bineînțeles, se poate recurge la ea.

Se remarcă însă necesitatea unui reprezentant legal care, dacă lipsește, va fi numit conform unei proceduri speciale cu suspendarea procedurii acordării azilului până la numirea unui reprezentant. 

Mulțumim Code for Romania si tuturor celor implicați în realizarea ghidului online pentru refugiați:

Ziua internațională a eliminării violenței asupra femeilor

Începând cu anul 1981, ziua de 25 noiembrie este dedicată sărbătoririi zilei internaționale a eliminării violenței asupra femeilor.

Violența de orice fel, nu doar asupra femeilor, este un obstacol major pentru asigurarea păcii, fiind atinse drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Mulțumim Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Lichetenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 pentru sprijinul financiar acordat proiectului nostru STOP VIOLENTEI. Servicii integrate pentru victime ale violentei domestice. 

Conferința de închidere proiect "STOP VIOLENȚEI. Servicii integrate pentru victime ale violenței domestice"

INVITAȚIE

 

 

Asociația pentru Respectarea Drepturilor Omului (“ARDOM”) vă invită să luați parte la conferința de închidere proiect

"STOP VIOLENȚEI. Servicii integrate pentru victime ale violenței domestice"

ce va avea loc miercuri, 20 octombrie 2021, între orele 17:00-19:00, în sistem hibrid (fizic și online), la

Scrisoare de sponsorizare si parteneriat

Stimată doamnă/stimate domn,

Asociația pentru Respectarea Drepturilor Omului (“ARDOM”) organizează conferința de atragere de fonduri "Implică-te în prevenirea și combaterea violenţei domestice", ce va avea loc joi, 30 septembrie 2021, între orele 17:00-20:00, în sistem hibrid (fizic și online), la Casa Siqua (Hotel Siqua) din Calea Plevnei nr.59A, București.

Drepturile victimelor violenței domestice

Conform Art.6 din LEGEA nr. 217 din 2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, “Victima violenței domestice are dreptul:

a) la respectarea personalității, demnității și a vieții sale private;

b) la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale;

c) la protecție specială, adecvată situației și nevoilor sale;

d) la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare socială, precum și la asistență medicală gratuită, în condițiile prezentei legi;

e) la consiliere și asistență juridică gratuită, în condițiile legii.”

Viata profesionala a victimei violentei domestice.

Art. 4 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice:

(1) Violența domestică se manifestă sub următoarele forme:

a) violența verbală - limbaj jignitor, brutal, insulte, amenințări, cuvinte și expresii degradante sau umilitoare;

b) violența psihologică - impunerea voinței sau a controlului, stări de tensiune și de suferință psihică, amenințare verbală, șantaj, violență demonstrativă, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții;

Tags

CAMPANIE DE CONȘTIENTIZARE nr. 3

Susținerea schimbarilor pozitive în atitudine. Discriminarile si inegalitatile dintre femei si barbati in campul muncii din cauza violentei de gen

Asociația pentru Respectarea Drepturilor Omului (ARDOM) a lansat în luna decembrie anul trecut proiectul STOP VIOLENTEI. Servicii integrate pentru victime ale violentei domestice. Proiectul este destinat prevenirii și combaterii violenței domestice, precum și protecției victimelor violenței domestice.

Achizitii in cadrul proiectului STOP VIOLENTEI

Asociația pentru Respectarea Drepturilor Omului  va implementa proiectul 

STOP VIOLENȚEI. Servicii integrate pentru victime ale violenței domestice

cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Având în vedere planificarea realizării achizițiilor, pentru derularea activității/activităților A2-A6 din proiect, vom avea nevoie să achiziționăm produsele si serviciile din lista de mai jos.

Conferinta "Prevenirea și combaterea violenţei domestice"

INVITAȚIE


Asociația pentru Respectarea Drepturilor Omului (“ARDOM”) vă invită să luați parte la conferința 

"Prevenirea și combaterea violenței domestice" 

ce va avea loc luni, 31 mai 2021, între orele 17:00-20:00, în sistem hibrid (fizic și online), la Hotel Siqua din Calea Plevnei nr. 59 A, București. 

Conferința "Implică-te în prevenirea și combaterea violenţei domestice"

INVITAȚIE

 

Asociația pentru Respectarea Drepturilor Omului (“ARDOM”) vă invită să luați parte la conferința de atragere de fonduri

"Implică-te în prevenirea și combaterea violenţei domestice"

ce va avea loc joi, 30 septembrie 2021, între orele 17:00-20:00, în sistem hibrid (fizic și online), la