Promovarea drepturilor copiilor la nivel international

Datele confirma faptul ca 40% dintre copiii din România sunt încă în sărăcie sau se confruntă cu pericolul excluziunii sociale. Aproximativ 400.000 de copii nu mai au școală, iar rata abandonului timpuriu a crescut la 19%, in timp ce mortalitatea infantilă și maternă are valori duble în România față de media UE, iar imunizarea a scăzut sub niveluri acceptabile.

Guvernul României și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) au semnat un plan de acțiune pentru programul țării 2018-2022, prin intermediul ministrului de externe Teodor Meleșcanu, ministrului muncii și justiției sociale Marius Budai și Pieter Bult, reprezentantului UNICEF în România.

Una dintre liniile directoare din noul program este aceea de a împărtăși experiențele din România și de a promova drepturile copilului din afara țării. Mai multe delegații au efectuat vizite documentare la Bacău, unde se desfășoară proiectul comunitar al serviciilor UNICEF pentru copii.

O parte din acțiunile Președinției Române a Consiliului UE, UNICEF, alături de Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Externe și Agenția Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor, a organizat o conferință internațională la București, 6-7 mai, la care au participat copii din peste 16 țări, unde a fost adoptată prima Declarație a copiilor UE privind participarea copiilor la luarea deciziilor la nivel național și la nivelul UE, a declarat Pieter Bult.

Declarația urmează să fie prezentată de doi copii români la reuniunea Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport de la Bruxelles. Bult a adăugat faptul că, copiii care participă la întâlniri la nivel înalt și care au ocazia de a vorbi sunt un excelent exemplu al modului în care România și UNICEF se pot alătura pentru a promova drepturile copiilor.

Asociatia pentru Respectarea Drepturilor Omului – ARDOM sustine acest proiect în cadrul caruia, UNICEF va continua să promoveze experiența românească în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului la nivel internațional.