Infractiunile de trafic de persoane si trafic de minori au capatat o proportie deosebit de mare, cauza, fiind, in cea mai mare parte, lipsa banilor. Multe dintre victimele traficului de persoane au fost recrutate de catre persoane care reusesc sa le castige increderea, si care promit locuri bune de muncă în afara tarii. In realitate insa, la destinaţie, victimele se confrunta cu o realitate dura, greu de suportat, fiind obligate sa munceasca exclusiv in folosul celor ce i-au adus acolo. Sunt cazate in conditii insalubre, impartind o camera foarte mica cu zeci de persoane, sunt deposedate de acte de identitate, de bunuri si de mijloace de comunicare cu familia, cu autoritatile. Victimele sunt obligate sa munceasca incontinuu, fara a beneficia de repaos si hrana suficienta, fiind transportate de catre traficanti in diverse locuri de munca, sumele de bani obtinute fiind incasate de catre acestia. Orice impotrivire este urmata de violenta.

O problema deosebita o reprezinta traficul de minori, si traficul de persoane in scopul folosiri acestora in scopul exploatarii sexuale, indiferent ca acesta se desfasoara in tara sau in afara ei.

Foarte multe tinere, care provin, de regula, din familii dezorganizate, sarace, sunt tinta traficantilor, care profita de varsta acestora si de incapacitatea de a percepe realitatea la care sunt expuse, acestea fiind determinate sa accepte practicarea prostitutiei cu scopul de a castiga sume fabuloase de bani, care ar ajuta astfel intreaga familie sa depaseasca greutatile. In realitate insa, victimele, de regula minore, sunt transportate in afara tarii, cu ajutorul unor documente false, cazate in locuri insalubre, alaturi de alte zeci de victime, batute, infometate, obligate sa intretina raporturi sexuale cu numerosi clienti.

Pentru a evita sa devina victimele traficantilor, persoanele care doresc sa isi gaseasca un loc de munca in strainatate, trebuie sa se informeze, sa obtina toate informatiile despre persoanele care ofera locurile de munca, despre societatile care recruteaza forta de munca, de conditiile oferite la destinatie, sa obtina informatii despre autoritatile carora se pot adresa in situatia in care au anumite aspecte de sesizat, si, mai ales, sa anunte autoritatile din Romania despre plecare, despre scopul si destinatia acestora, astfel incat, sa beneficieze de protectie legala.

Potrivit dispozitiilor art 210 alin 1 din noul cod penal, Traficul de persoane reprezinta “recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unei persoane în scopul exploatării acesteia, săvârşită:

  1. a) prin constrângere, răpire, inducere în eroare sau abuz de autoritate;
  2. b) profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea de vădită vulnerabilitate a acelei persoane;
  3. c) prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase în schimbul consimţământului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane

Potrivit dispozitiilor art 211 alin 1 din noul cod penal, Traficul de minori reprezinta “recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia”

Asociatia pentru Respectarea Drepturilor Omului vine in sprijinul victimelor traficului de persoane, prin oferirea de consultanta juridica, asistenta si reprezentare in fata organelor de urmarire penala sau a instantelor de judecata, avand avocati parteneri in solutionarea acestor cauze.